Pääkonsuli Ritva Jolkkonen on kehistysyhteistyön asiantuntija

Kunniamerkillä palkittu Erkki Salmi vei Lepokodilla vierailleen pääkonsulin tanssin pyörteisiin.

Kunniamerkillä palkittu Erkki Salmi vei Lepokodilla vierailleen pääkonsulin tanssin pyörteisiin.

Jos haluatte tietää, kuinka tulinen argentiinalainen tango löysi tiensä Pohjolan perukoille Suomeen, siitä kannattaa soittaa Suomen pääkonsulille New Yorkin pääkonsulaattiin.

-Tangojen kohtaaminen on todella mielenkiintoinen ja kiehtova aihe, Suomen tuore pääkonsuli Ritva Jolkkonen sanoo. 35 vuotta diplomaatin uralla työskennellyt Ritva Jolkkonen saapui Yhdysvaltoihin Buenos Airesista, jossa hän toimi Suomen suurlähettiläänä vuosina 2005-2008.

Syksyllä virkakautensa New Yorkissa aloittanut Ritva Jolkkonen vieraili Etelä-Floridan suomalaisalueella Suomi-päivien yhteydessä helmikuun puolivälissä. Hän vieraili useissa suomalaisyrityksissä, tutustui Palm Beachin piirikunnan yrityselämään ja kävi tutustumassa mm. amerikansuomalaisen Lepokodin toimintaan Lake Worthissa.

Ritva Jolkkonen antautui diplomaatin uralle vuonna 1974. Pisimmän päivätyönsä tähän mennessä hän on tehnyt kansainvälisen kehitysyhteistyön piirissä. Jolkkonen on toiminut mm. YK:n alaisissa työtehtävissä Perussa (v. 1975-79) ja Suomen suurlähetystössä Nairobissa, Keniassa. Ulkoministeriössä hän on johtanut humanitaarisen avun yksikköä ja toiminut YK:n kehitysasioiden linjanjohtajana. Vuosina 1998-2001 hän toimi suurlähettiläänä Tansaniassa. Kehityspoliittisen osaston johdossa hän toimi vuodesta 2002 Argentiinaan siirtymiseensä asti.

Talouskehitys eri puolilla maailmaa on avautunut Ritva  Jolkkoselle monikymmenvuotisen diplomaattiuran aikana. Globaalissa taloudessa ei maailman maita jaeta enää kahteen leiriin, teollisuus- ja kehitysmaihin. Viime vuosina on alettu puhua myös kehittyvistä talouksista ja ns. BRIC-maista (Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina).

– Nämä ovat valtavia talouksia, jotka ovat kehittyvät nyt omaan tahtiinsa. Tulevaisuudessa ne näyttelevät merkittävää osaa maailman taloudessa, Jolkkonen toteaa.

Tämän päivän synkkä maailmanlaajuinen taloustilanne huolestuttaa luonnollisesti myös tuoretta pääkonsulia.

– Tässä tilanteessa kärsivät nyt kaikki, mutta erityisesti köyhät maat, hän toteaa. Vaarana on kehitysrahoituksen väheneminen, mikä on omiaan lisään humanitaaristä hätää eri puolilla maailmaa.

Yhdysvallat on Ritva Jolkkoselle ”vanha tuttavuus” sillä hän opiskeli vuosina 1971-72 kuuluisassa Smith Collegessa.

– Opiskeluvuoteni lomien aikana tein pitkiä Greyhound-bussimatkoja eri puolille Yhdysvaltoja ja vietin kesän New Mexicossa, hän kertoo tunnustautumatta kuitenkaan amerikkalaisuuden ehdottomaksi asiantuntijaksi.

– YK-tehtävät ovat tuoneet minut vuosien varrella  lukuisiin YK-kokouksiin New Yorkiin, joten kaupunki on pinnallisella tasolla tuttu, hän naurahtaa.

Ulkoministeriön käytännön mukaan jokainen edustustonpäällikkö esittää virkakautensa alussa toimintasuunnitelmansa Helsingissä, jossa siitä keskustellaan sekä ministeriön että muiden yhteistyökumppanien kanssa.  Ritva Jolkkosen suunnitelma on parhaillaan tarkastelun alla.

-New Yorkissa Suomi tunnetaan erityisesti vahvasta kulttuuriosaamisestaan. Pääkonsulaatti pyrkii hyödyntämään tätä vahvuutta ja tuomaan esiin Suomen osaamista erityisesti muotoilun, arkkitehtuurin ja musiikin alueilla. Konsuli-ja muut kansalaispalvelut ovat tärkeä osa pääkonsulaatin tehtäväkenttää; tehtävä on haasteellinen laajan toimipiirimme (37 osavaltiota) johdosta.

– On olennaista että mitä tahansa tehdäänkin, se toteutetaan suunnitelmallisesti, huolella ja hyvin, hän painottaa.

-Suomen taloudellisten ja kaupallisten etujen ajaminen on pääkonsulaatin perustehtäviä. Pääkonsulaatti toimii hyvin läheisessä yhteistyössä Finpron kanssa. Läheinen yhteistyökumppani on myös New Yorkin Suomalais-Amerikkalainen kauppakamari (FACC, New York). Liike-elämän toimintatavat ovat suuresti muuttuneet talouden globalisaation seurauksena, esim. suomalaisyrityksiä ei ole enää läsnä New Yorkissa samalla tavoin kuin aiemmin, Jolkkonen toteaa. Pyrimme vastaamaan tämän päivän kysyntään. Vaikka tämän hetken taloudellinen tilanne on vaikea, mahdollisuuksia on. Suomella on valttikortti hihassaan, jolla tulevina vuosina saattaa olla paljon positiivista nostetta suomalaisyrityksille.

– Me olemme edelläkävijöitä ympäristöystävällisen teollisuuden ja tuotteiden kehittäjinä. Clean tec- on avain sana tulevaisuudessa, hän vakuuttaa.

Kulttuuriharrastuksestaan tunnetulla pääkonsulilla riittää energiaa myös muille aktiviteeteille työntäyteisen päivän päätteeksi.

– On ihana asia, että pääkonsulin virka-asunto sijaitsee aivan Manhattanin Keskuspuiston vieressä. Se antaa mahdollisuuden ulkoiluun ja lenkkeilyyn. Argentiinalaisen tangon ohella myös jooga kuuluu harrastuksiini.

Lake Worth, Florida

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen

Jätä kommentti